Πως να μάθει το παιδί να οργανώνεται

Πολλοί είναι οι γονείς που καταφεύγουν στην εργοθεραπεία ζητώντας κάποιου είδους οργάνωση για το παιδί τους, είτε αυτή αφορά το σχολείο και το παιχνίδι τους, είτε ακόμα και την συμβίωση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Μία κατηγορία παιδιών που εμφανίζει προβλήματα με την οργάνωση είναι τα παιδία με  ΔΕΠ-Υ. Εδώ τα προβλήματα οργάνωσης γίνονται εντονότερα λόγω της διάσπασης και της μεγάλης παρόρμησης και υπερκινητικότητας.

Η εργοθεραπεία σε παιδιά σχολικής ηλικίας, δουλεύει κυρίως κομμάτια που αφορούν την συγκέντρωση, την αντίληψη και την οργάνωση μέσα από συγκεκριμένες και δομημένες δραστηριότητες. Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί καλύτερα στην οργάνωση είναι οι εξής:

  • Δημιουργήστε παρέα με το παιδί σας ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα της ημέρας του. Κρεμάστε το σε ένα εμφανές σημείο και καταφύγετε εκεί όσες φορές χρειαστεί, προκειμένου να καταλάβει τις δραστηριότητες που έχει να διεκπεραιώσει μέσα στην ημέρα.
  • Διδάξτε του την έννοια του χρόνου, προκειμένου να καταφέρει να κάνει σωστή διαχείριση.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει το γραφείο του, δημιουργώντας μία “θέση” για το κάθε πράγμα.
  • Διδάξτε του να είναι υπεύθυνο για την τήρηση ενός οργανωτικού σημειωματάριου, το οποίο θα αναφέρει τις δραστηριότητες που έχει να πραγματώσει μέσα στην ημέρα.
  • Διατηρήστε την ενεργή προσοχή και συμμετοχή του παιδιού σας στις εργασίες, κάνοντάς τες ενδιαφέρουσες για το ίδιο.
  • Βεβαιωθείτε πως το πρόγραμμα του παιδιού σας μένει σταθερό και χωρίς μεταβολές, προκειμένου να καταφέρει να προσαρμοστεί σε αυτό.
  • Καταφύγετε σε έναν πίνακα επιβράβευσης, όπου, κάθε μέρα που εκπληρώνει όλα τα καθήκοντα του, θα κολλάτε ένα αυτοκόλλητο. Στόχος θα είναι μέσα στη βδομάδα (ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού) να μαζεύει 3-4 αυτοκόλλητα και να απολαμβάνει π.χ. μισή ώρα παραπάνω παιχνιδιού το ΣΚ. Αν δεν τα καταφέρνει, μπορείτε να το ενθαρρύνετε λέγοντας ότι: “Δεν πειράζει που δεν κολλήσαμε αυτοκόλλητο σήμερα, μπορείς να προσπαθήσεις πάλι αύριο”.
  • Τελευταίο και μεγίστης σημασίας, αποτελεί το γεγονός ότι η δική σας διάθεση και προτροπή για την τήρηση του προγράμματος δεν έχει μεταβολές και δεν παρεκκλίνει από αυτό που έχετε οργανώσει.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”