Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί μου;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κίνηση. Όταν είναι σε μικρή ηλικία, μια βόλτα στην παιδική χαρά ή στο πάρκο είναι αρκετή για να τους προσφέρει τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζονται, ώστε να αναπτύξουν την αδρή και λεπτή τους κίνηση, να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να μάθουν να ακολουθούν κανόνες. Μεγαλώνοντας, όμως, η φυσική δραστηριότητα των παιδιών είναι αναγκαίο να γίνει πιο συγκεκριμένη, εντάσσοντας τα σε κάποιο άθλημα.

Τα οφέλη που έχουν τα παιδιά μέσα από μια δραστηριότητα είναι και πνευματικά και σωματικά. Συγκεκριμένα:

  1. Αναπτύσσονται οι δεξιότητες της κινητικής τους ανάπτυξης.
  2. Βελτιώνεται η κοινωνικοποίηση τους.
  3. Μαθαίνουν να λειτουργούν αρμονικά μέσα σε μια ομάδα, έχοντας πρόγραμμα και κανόνες.
  4. Ενδυναμώνεται το μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό τους σύστημα.
  5. Μειώνεται το στρες, διοχετεύοντας την ενέργειά τους δημιουργικά σε κάτι που τους αρέσει.
  6. Αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους.
  7. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
  8. Ανακαλύπτουν τα όριά τους και μαθαίνουν να βάζουν στόχους.
  9. Ενισχύεται η πνευματική και, κατ’ επέκταση, η σχολική τους απόδοση, καθώς βελτιώνονται σημαντικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωσή τους.

Για να επιλέξουμε κάποιο άθλημα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας κάποια κριτήρια. Πρώτα, θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ταιριάζει στο παιδί μας. Κάποια παιδιά είναι σε θέση να απαντήσουν στην ερώτηση «ποιο άθλημα σου αρέσει;». Όμως, για κάποια άλλα, οι γονείς χρειάζεται να γίνουν περισσότερο παρατηρητικοί. Αν το παιδί χορεύει με ρυθμό, ακούγοντας κάποιο τραγούδι ή αν του αρέσει το νερό ή αν ευχαριστιέται να κλωτσάει μια μπάλα, τότε είναι εύκολο να διακρίνουμε σε πιο άθλημα θα ένιωθε πιο ευχάριστα.

Η σωματική του διάπλαση, το ύψος του, η ταχύτητα με την οποία μπορεί να τρέξει, η δυνατότητά του να σκαρφαλώνει έχοντας καλή ισορροπία, η δύναμη στα χέρια και στα πόδια του, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που θα μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε, ώστε να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το κατάλληλο άθλημα για τα παιδιά μας.

Ο χαρακτήρας του παιδιού είναι, εξίσου, σημαντικό να συμπεριληφθεί στους λόγους επιλογής ενός αθλήματος. Ένα κλειστό και εσωστρεφές παιδί, σίγουρα θα νιώθει πιο άνετα σε κάποιο ατομικό άθλημα. Από την άλλη, τα ομαδικά αθλήματα θα βοηθήσουν τα πιο μοναχικά παιδιά να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους, νιώθοντας μέλος μιας ομάδας, στην οποία χρειάζεται να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν, έχοντας έναν κοινό στόχο.

Τέλος, ο τόπος διαμονής της οικογένειας και οι παροχές άθλησης που προσφέρονται εκεί, καθώς και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιλογής ενός αθλήματος.

Ο αθλητισμός είναι μια διαδικασία που ενισχύει τα παιδιά σε πολλούς τομείς, άσχετα με το αν θα γίνουν πρωταθλητές ή όχι. Εύλογα, λοιπόν, το ερώτημα δε θα πρέπει να είναι «ποιο άθλημα να επιλέξει το παιδί μου;», αλλά «πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να επιλέξει το άθλημα που θα το γεμίσει ικανοποίηση και χαρά και θα εξελίξει την προσωπικότητά του πιο σωστά».

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”