Νέο μέλος στην οικογένεια

Όταν παίρνετε την απόφαση να αποκτήσετε ένα δεύτερο μωρό στην οικογένειά σας, σίγουρα σκέφτεστε και το δώρο της συντροφικότητας που θα προσφέρετε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Ωστόσο, τα πρωτότοκα έχουν μάθει να απολαμβάνουν την αποκλειστικότητά σας, πιστεύοντας ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτά. Πιθανόν, λοιπόν, να δυσκολευτούν να δεχτούν την ιδέα ότι πρέπει να σας μοιράζονται και, ίσως, να βλέπουν το νέο αδελφάκι ως αντίζηλο για την αγάπη σας.

Όταν το παιδί σας αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το νέο μέλος είναι μία μόνιμη κατάσταση, πολύ πιθανόν να σας ζητήσει να το πάτε πίσω και να μην το κρατήσετε σπίτι σας. Αν ακούσετε κάτι τέτοιο, σίγουρα θα σας στεναχωρήσει και θα σας απογοητεύσει. Παρ’ όλα αυτά, αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του και για ό,τι το ανησυχεί, ώστε να τα αντιμετωπίσετε μαζί. Μην του πείτε πως πρέπει να νιώθει, αλλά δείξτε του πως καταλαβαίνετε ότι η ζωή του έχει αλλάξει και ότι μπορεί να θέλει να ξαναγίνει όπως πριν. Αναγνωρίστε το συναίσθημα της ζήλιας και μην του λέτε πως δεν υπάρχει λόγος να νιώθει έτσι.

Ακόμη, ίσως και να νιώθετε έντονα ενοχές, καθώς δεν μπορείτε να περνάτε τον ίδιο χρόνο με πριν με το μεγαλύτερο παιδί σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε τρόπους, ώστε να έχετε πάντα μαζί σας το μωρό, π.χ. σε μάρσιππο, έχοντας, ταυτόχρονα, ελεύθερα τα χέρια σας για να παίζετε με το μεγαλύτερο παιδί. Επιπλέον, συζητήστε με τον/την σύντροφό σας πώς μπορείτε να το κάνετε να νιώσει ξεχωριστό και ζητήστε από όλα τα μέλη της οικογένειας να του αφιερώνουν χρόνο.

Επιπλέον, το νήπιό σας μπορεί να νιώθει θυμωμένο, καθώς του είπατε πως θα φέρετε στο σπίτι ένα αδελφάκι που θα του κάνει παρέα στο παιχνίδι, αλλά το μόνο που το βλέπει να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να κοιμάται, να τρώει και να έχει την προσοχή σας, την οποία το ίδιο στερείται. Αν το παιδί δεν μπορεί να βρει τις λέξεις για να εκφράσει όλα αυτά που νιώθει, μπορείτε να του προτείνετε να το κάνει μέσα από ζωγραφιές ή από το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ανακουφίσει τον πιθανό θυμό και την αναστάτωσή του.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αναφέρεστε στο μωρό, όταν σας ρωτάει το παιδί γιατί δεν περνάτε χρόνο μαζί του. Ακόμη, δεν θέλουμε να το κάνετε να νιώσει πως ο ρόλος του, πλέον, είναι να σας βοηθά με το μωρό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το επαινείτε για όσα καταφέρνει και να αναφέρετε πόσο ενθουσιασμένο είναι και το μωρό μαζί του.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”