Μπαμπά, μαμά, σταματήστε να μαλώνετε

Όσο όμορφη και να είναι η σχέση με τον σύντροφό σας, πάντα θα υπάρχουν στιγμές όπου, οι τσακωμοί, οι διαπληκτισμοί και οι συγκρούσεις θα παρουσιάζονται στην μεταξύ σας επικοινωνία. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, όταν βρίσκονται παρόντα και τα παιδιά σας, καθώς, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστείτε τις διαφωνίες σας, θα επηρεάσει και την δική τους ευημερία.

Ως γονείς είστε για τα παιδιά σας ολόκληρος ο κόσμος τους. Εξαρτώνται από εσάς για την ανάπτυξή τους και πιστεύουν ότι, ως ενήλικες, θα είστε για πάντα μαζί και θα αγαπάει ο ένας τον άλλον ανιδιοτελώς, όπως άλλωστε είναι και η αγάπη σας γι’ αυτά. Επομένως, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι, οποιοσδήποτε έντονος καυγάς, τους προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλο άγχος και φόβο, καθώς υποθέτουν ότι αφορά τα ίδια, ενώ, συχνά, κατακλύζονται από σκέψεις ότι θα χωρίσετε και θα τα εγκαταλείψετε.

Προκειμένου να αποτρέψετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις από τα παιδιά σας, προσπαθήστε να τα καθησυχάσετε. Εξηγήστε τους για αρχή, πως στις ανθρώπινες σχέσεις οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες πολλές φορές, επομένως, ένας καυγάς δεν σημαίνει πως έχετε πάψει να αγαπάτε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα συναισθήματα, τα οποία σας κυριεύουν και αποτρέψτε τον εαυτό σας από το να ξεκινήσει απευθείας μια διαμάχη. Δείξτε στο παιδί σας ότι ηρεμείτε και ενημερώστε το ότι: «Η μαμά και ο μπαμπάς είναι θυμωμένοι ο ένας με τον άλλον. Όταν ηρεμήσουμε, θα το συζητήσουμε για να βρούμε μια λύση». Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε το παιδί σας να αποποιηθεί τις ευθύνες που μπορεί να το βασανίζουν σχετικά με τον καυγά σας.

Καλό θα ήταν να μη αφήνετε μια σύγκρουση να υποβόσκει, αποφεύγοντας να κοιτάξετε ή να μιλήσετε ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι κάτι που τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και τους προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση, μιας και νιώθουν την ένταση που υπάρχει μεταξύ σας. Μιλήστε τους για τα συναισθήματά σας και εξηγήστε τους πως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο όταν το αφήνουμε να μας κυριαρχεί, μπορεί να μας οδηγήσει στο να πούμε πράγματα ή να αντιδράσουμε με έναν τρόπο, που μπορεί να πληγώσει αυτόν που έχουμε απέναντί μας.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως ο καυγάς είναι ένα πρόβλημα, το οποίο καλείστε να λύσετε με τον/την σύντροφό σας. Δεν είναι ένας αγώνας όπου ένας από τους δύο πρέπει να βγει νικητής. Όσο δουλεύετε ομαδικά και στηρίζει ο ένας τον άλλο, θα μπορέσετε να λύσετε και να ανταπεξέλθετε σε όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη είναι τα δύο βασικά συστατικά που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη στη ζωή τους.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”