Μου αρέσει να περνάω χρόνο μαζί σου

Από την πρώτη μέρα που το παιδί σας έρχεται στον κόσμο, οι προτεραιότητές σας αλλάζουν, καθώς, πλέον, έχετε την πλήρη ευθύνη μιας νέας ζωής.
Η αλήθεια είναι, πως από πολύ νωρίς, το παιδί, σας δείχνει ότι έχει ανάγκη την αμέριστη προσοχή και την φροντίδα σας. Όταν εσείς καλύπτετε αυτές του τις ανάγκες και του δείχνετε την αγάπη σας, παίρνοντάς το αγκαλιά ή τραγουδώντας του τραγούδια, βλέπετε ότι αρχίζει να δημιουργείται, σταδιακά, ένας ασφαλής και σταθερός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ σας.
Ακόμα κι όταν μεγαλώνει και προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί, βρίσκοντας τις δικές του ισορροπίες, εξακολουθεί να σας δείχνει, με τις πράξεις του, ότι θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας, π.χ. η ιδέα να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι ή η αγκαλιά που μπορεί να σας κάνει σε ανύποπτο χρόνο ή ακόμα και η επιθυμία του να σας βοηθήσει με τις δουλειές που κάνετε.
Η αλήθεια είναι, πως από τη δική σας πλευρά, αυτή η έντονη επιθυμία του να είστε συνεχώς το επίκεντρό του και να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί, μπορεί να είναι μια δύσκολη ή και, κάποιες φορές, μια κουραστική διαδικασία, καθώς πρέπει να ανταπεξέλθετε καθημερινά σε πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που προκύπτουν. Ωστόσο, πέρα από τις απαιτήσεις που έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μην ξεχνάτε ότι η άμεση επικοινωνία που έχετε με το παιδί σας, το γεμίζει συναισθηματικά, ενώ, παράλληλα, το ενθαρρύνει για τα πρώτα του βήματα, πέρα από τον ασφαλή χώρο του σπιτιού.
Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να δημιουργείτε μέσα στη μέρα, μικρές ευκαιρίες, στις οποίες θα περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας. Δώστε τους την απόλυτη προσοχή σας, όταν είστε μαζί και αντισταθείτε στον πειρασμό να ασχοληθείτε, ταυτόχρονα, με το κινητό σας. Η ποιοτική επαφή θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ότι είναι σημαντικό για εσάς, στο βαθμό που είστε κι εσείς για εκείνο.
Επίσης, όταν σας μιλάει ή σας εκφράζει τα συναισθήματά του, κοιτάξτε το στα μάτια και ανταποκριθείτε σε αυτά με αγάπη και τρυφερότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε στο παιδί σας ότι το ακούτε και είστε διαθέσιμοι γι’ αυτό.
Τέλος, να θυμάστε πως τα παιδιά σας, εκτιμούν τις στιγμές που περνάτε μαζί και αυτό σας το εκφράζουν όχι μόνο μέσα από τα λόγια τους, αλλά και με τη συμπεριφορά τους. Επομένως, εκτιμήστε την ανιδιοτελή αγάπη που λαμβάνετε από αυτά, καθώς είναι ένας μοναδικός τρόπος για να σας υπενθυμίζει πόσο όμορφος και σημαντικός είναι ο ρόλος που έχετε ως γονείς, καθώς, κάθε μέρα, έχετε τη δυνατότητα να ζείτε και να μοιράζεστε ξεχωριστές στιγμές μαζί τους, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας για πάντα.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”