Με ντροπιάζεις, μαμά!

Στις ηλικίες 6-7 ετών, αυξάνεται η κοινωνική εγρήγορση των παιδιών. Αυτό σημαίνει πως αρχίζουν να παρατηρούν τις διαφορές που έχει το δικό σας σπίτι και η οικογένειά σας, συγκριτικά με άλλους ανθρώπους. Ακόμη, βλέπουν πως και τα υπόλοιπα παιδιά παρατηρούν αυτές τις διαφορές και, συχνά, τις συζητούν.

Μέχρι πρότινος, το παιδί σας πίστευε ότι κάνατε τα πάντα σωστά και στα μάτια του μπορεί να ήσασταν ο πιο ευγενικός και γενναίος και αστείος γονέας του κόσμου. Συνεπώς, μπορεί να σοκαριστείτε και να απογοητευτείτε όταν έρθει η στιγμή που θα σας πει ότι είναι ντροπιαστικό κάτι που κάνετε (π.χ. να το αγκαλιάσετε μπροστά στους φίλους του).

Σε αυτήν την φάση, το παιδί σας θέλει να μοιάζει με τους φίλους του και, κατ’ επέκταση, να μην ξεχωρίζετε και εσείς από τους άλλους γονείς. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό ότι δεν σας αγαπάει ή ότι δεν σας συμπαθεί. Μην το πάρετε προσωπικά, απλά νιώθει μεγάλη πίεση από τους συνομηλίκους του και αγχώνεται μήπως το σχολιάσουν.

Σε μία στιγμή που μπορεί να σας αναφέρει ότι το ντροπιάζετε, προσπαθήστε να αποφύγετε να θυμώσετε. Το παιδί δεν προσπαθεί να σας πληγώσει, αντίθετα, θέλει να σας προστατέψει από τα σχόλια των άλλων.

Ακόμη, προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στις επιθυμίες του. Όλη αυτή η περίοδος είναι απαραίτητο κομμάτι της ανάπτυξης του κάθε παιδιού, καθώς, σιγά σιγά διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του. Επομένως, μπορείτε να του φέρεστε περισσότερο σαν να είναι μεγάλο μπροστά στους άλλους, πάντα σε λογικά πλαίσια.

Επιπλέον, θυμηθείτε και την δική σας παιδική ηλικία που, ίσως, νιώθατε κι εσείς ότι οι γονείς σας σας ντρόπιαζαν. Χρησιμοποιώντας το χιούμορ, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι κι εσείς νιώθατε το ίδιο όταν ήσασταν στην ηλικία του. Καλό θα ήταν, βέβαια, να του εξηγήσετε και πως αισθάνεστε όταν αναφέρει ότι το ντροπιάζετε. Με αυτόν τον τρόπο, το βοηθάτε να αρχίσει να σκέφτεται και τα συναισθήματα των άλλων.

Τέλος, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί πότε του αρέσει να το αγκαλιάζετε εκτός σπιτιού και πότε όχι, εξηγώντας του, όμως, πως δεν πρέπει πάντα να υποκύπτει στην πίεση της ομάδας.

Να θυμάστε πάντα πως η ντροπή που μπορεί να νιώθουν τα παιδιά για συμπεριφορές των γονέων είναι φυσιολογικό τμήμα της πορείας προς την εφηβεία.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”