Η στιγμή της μετακόμισης

Η μετακόμιση αποτελεί μια στρεσογόνο εμπειρία, είτε πρόκειται να γίνει σε άλλη χώρα ή πόλη ή ακόμη και στην ίδια περιοχή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, όταν έχετε παιδιά, καθώς γι΄ αυτά το σπίτι τους είναι ολόκληρος ο κόσμος τους, τον οποίο ξαφνικά βλέπουν να αποσυναρμολογείται μπροστά στα μάτια τους.

Παρόλο που κάποια παιδιά, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται και τις συνθήκες που βιώνουν, αντιλαμβάνονται τη μετακόμιση ως μια νέα και μοναδική περιπέτεια, για κάποια άλλα, η μετάβαση αυτή σχετίζεται με την απώλεια της ζεστασιάς που έχουν γνωρίσει στη ζωή τους.

Αρχικά, θα πρέπει να είστε σίγουροι για τον καινούριο χώρο που έχετε επιλέξει. Οι συνεχείς μετακινήσεις και αλλαγές δεν βοηθούν στην ψυχοσυναισθηματική ηρεμία και ευημερία των παιδιών, αλλά, αντιθέτως, τα αναστατώνει και τους δημιουργεί ανασφάλειες. Όταν είστε έτοιμοι, λοιπόν, προετοιμάστε τα παιδιά σας με τον κατάλληλο τρόπο.

Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας και να τους δείξετε το νέο σας σπίτι, εξηγώντας τους πως αυτό δεν είναι κάτι παροδικό, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά αυτή θα είναι πλέον η μόνιμη κατοικία σας. Όταν έρθει η ώρα να μαζέψετε το παιδικό δωμάτιο, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και εξηγήστε τους τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, καθώς είναι ιδιαίτερα αγχωτικό να βλέπουν τα πράγματα και τις αναμνήσεις τους να χάνονται μέσα σε μεγάλες κούτες. Ρωτήστε τα πως φαντάζονται το καινούριο τους δωμάτιο και πως θα ήθελαν να το διακοσμήσουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους ασφαλές μέρος στον νέο χώρο.

Ακόμη και αν η επιλογή της μετακόμισης ήταν μια απρόσμενη και δυσάρεστη επιλογή για εσάς, είτε λόγω ενός διαζυγίου, είτε λόγω απώλειας ή αλλαγής δουλειάς, προσπαθήστε να κρατήσετε μια θετική διάθεση προς τα παιδιά σας. Σκεφτείτε ότι και για αυτά είναι ήδη δύσκολο να αφήσουν πίσω το σχολείο και τους φίλους τους, οπότε, δείχνοντάς τους τη θετική πλευρά των πραγμάτων, τα βοηθάτε να αντιληφθούν λίγο διαφορετικά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στη ζωή τους.

Τέλος, καλό θα ήταν να κρατήσετε κάποιες από τις συνηθισμένες ρουτίνες που είχατε, π.χ. για το μπάνιο και το φαγητό, μόλις βρεθείτε και στο καινούριο σας σπίτι. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη από ένα προβλέψιμο και οργανωμένο περιβάλλον για να μπορέσουν να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Έτσι, διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα, τους δίνετε την αίσθηση πως, ακόμη και όταν όλα γύρω τους αλλάζουν, κάποιες συνήθειες μπορούν και μένουν σταθερές.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να θυμούνται τα παιδιά σας πως το σπίτι δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά είναι η αγάπη και η ευτυχία που υπάρχει μέσα σε αυτό.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”