Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Ο άνθρωπος καλείται να επιλύσει προβλήματα από πολύ μικρή ηλικία. Για την επίλυσή τους χρειάζεται να αξιοποιηθούν ορισμένες στρατηγικές και να συνδυαστούν με προηγούμενες εμπειρίες. Η ικανότητα επίλυσης ενός προβλήματος ξεκινάει να διδάσκεται από την βρεφική ηλικία. Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό ψάχνει την πιπίλα του, έχει ήδη ξεκινήσει να εμπλέκεται στην επίλυση ενός προβλήματος.

Όμως, δεν είναι δυνατό να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στα παιδιά και να τα βοηθάμε να βρουν λύσεις. Επομένως, είναι αναγκαίο να τους διδάξουμε τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων, ώστε να μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά.

Για να καταφέρουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν σωστά ένα πρόβλημα, χρειάζεται να προηγηθεί η κατανόησή του. Η κατανόηση του προβλήματος σημαίνει τον εντοπισμό των δεδομένων, του ζητούμενου και των συνθηκών που το περιγράφουν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να αξιολογούν τις καταστάσεις και να αποφασίζουν αν αυτές είναι προβληματικές ή όχι. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι η ερμηνεία μιας κατάστασης είναι υποκειμενική, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και τη λαμβάνει διαφορετικά.

Από την επίλυση ενός προβλήματος τα παιδιά αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, γίνονται ανεξάρτητα, τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και δημιουργούνται εμπειρίες για την επίλυση μελλοντικών προβληματικών καταστάσεων.

Για να μάθουν τα παιδιά να επιλύουν είναι σημαντικό να μάθουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους και, κάνοντας σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τους, να αποφύγουν τη δημιουργία άγχους.

Ξεκινώντας την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, μπορείτε να αρχίσετε να εμπλέκετε τα παιδιά στη λύση των καθημερινών προβλημάτων μιας οικογένειας, όπως να τα αφήσετε να αποφασίσουν τι ρούχα πρέπει να φορέσουν μια κρύα μέρα του καλοκαιριού ή να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι φαγητό θα μαγειρέψετε. Με αυτόν τον τρόπο θα τους διδάξετε, επίσης, ότι όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με προβλήματα.

Όταν το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, δώστε του χρόνο για να τα καταφέρει και συμβουλές που θα το οδηγήσουν στην αντιμετώπισή του, κι όχι έτοιμες λύσεις.

Από την άλλη μεριά, αφήστε τα να παρατηρήσουν εσάς καθώς θα παίρνετε μια απόφαση και, όταν έρθει η ώρα, θα προσπαθήσουν να σας μιμηθούν.

Εν κατακλείδι, λύση ενός προβλήματος είναι η επίτευξη ενός στόχου. Η εκμάθηση αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα, έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενηλίκων που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”