Δραστηριότητες ενίσχυσης της λεπτής κίνησης

Ένα μεγάλο άγχος που αντιμετωπίζουν οι γονείς, κυρίως στα παιδιά προσχολικής, αλλά και σχολικής ηλικίας, είναι η ανάπτυξη της λεπτής τους κίνησης. Η λεπτή κινητικότητα μας ενδιαφέρει σαν προστάδιο εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση του εργαλείου γραφής και, κατά συνέπεια, της γραφής, αλλά μας βοηθάει  και σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ένδυση, απόδυση, φαγητό, προσωπική υγιεινή και πολλά παιχνίδια ελεύθερου χρόνου, όπως η ζωγραφική ή ένα κατασκευαστικό παιχνίδι λεπτών χειρισμών (lego).

Δραστηριότητες που μπορούν να εξασκήσουν τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού σας είναι οι ακόλουθες :

  • Πλαστελίνη ή, για τους πιο τολμηρούς, ζυμάρι! Αυτά τα υλικά βοηθάνε πολύ στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών, καθώς μπορούν να τα πιέσουν, να τα μαλακώσουν, να τα κόψουν ή και να τα πλάσουν. Ακόμα, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα ή και τα δύο του χέρια, ενισχύοντας τη χρήση του αμφίπλευρου συντονισμού.
  • Κουμπαράς. Με το να βάζει το παιδί σας τα κέρματα στη σχισμή ενός κουμπαρά ενισχύεται η τριποδική λαβή, ενώ, παράλληλα, αποκτάει ακρίβεια, σταθερότητα και βελτιώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό.
  • Χαρτόνια. Το σκίσιμο ενός χαρτονιού, είτε με τα χέρια, είτε με τη χρήση ψαλιδιού, εξασκεί τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού σας. Αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί από διάφορα χαρτόνια, όπως: γκοφρέ, κάνσον ή απλό χαρτί Α4, προκειμένου το παιδί να αντιληφθεί τις διαφορετικές υφές ή να ασκήσει στο ψαλίδι διαφορετική πίεση για να καταφέρει να κόψει.
  • Αυτοκόλλητα. Τα αυτοκόλλητα θα μπορούσαν να είναι η τέλεια εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, καθώς απαιτείται η χρήση του δείκτη για να ξεκολλήσουν, η διποδική σύλληψη, προκειμένου να αφαιρεθούν και σταθερότητα και ακρίβεια για να τοποθετηθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα ορίσετε εσείς.
  • Μανταλάκια. Τα μανταλάκια βοηθάνε στην χρήση τριών δακτύλων, τα οποία είναι και βασικά για τη σύλληψη του εργαλείου γραφής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν λαβίδα, ώστε να μεταφέρει το παιδί αντικείμενα, είτε βοηθώντας σας στο άπλωμα των ρούχων.
  • Όσπρια ή ζυμαρικά. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα σπάγκο και κοφτό μακαρονάκι για να φτιάξετε ένα κολιέ που θα το φορέσετε! Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρετε να ενισχύσετε την τριποδική σύλληψη, τον αμφίπλευρο συντονισμό και το πέρασμα της μέσης γραμμής του σώματος. Για όσους προτιμούν τα όσπρια, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα ψηφιδωτό από φακές, φασόλια και ρεβίθια. Το παιδί σας θα μπορούσε να μεταφέρει τα όσπρια πάνω στο χαρτόνι με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια, δυναμώνοντας, με τον τρόπο αυτό, περισσότερο τη λεπτή του κίνηση.
  • Αφρός ξυρίσματος. Μπορεί να είναι λίγο βρώμικο, αλλά, ταυτόχρονα, και πολύ αστείο για τα παιδιά. Μπορείτε να απλώσετε αφρό ξυρίσματος πάνω σε μία επιφάνεια και με το δάχτυλό του να σχηματίσει ή να γράψει. Αποτελεί ένα διασκεδαστικό τρόπο για την εκμάθηση σχημάτων, γραμμάτων και αριθμών, ενώ παράλληλα δυναμώνει τον δείκτη.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”