Δεν θέλω να κάνω μπάνιο!

Πολλοί είναι οι γονείς που διαμαρτύρονται ότι το παιδί τους δεν θέλει να κάνει μπάνιο και πως η ώρα αυτή, η οποία για τους περισσότερους από εμάς είναι μια στιγμή χαλάρωσης, καταλήγει σε μια μαρτυρική στιγμή έντονης γκρίνιας και μεγάλης αναστάτωσης.

 Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι, όπως ότι το παιδί δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει ακόμη το παιχνίδι του, καθώς δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή τη στιγμή ή μια τραυματική εμπειρία από κάποια σταγόνα σαμπουάν που μπήκε μέσα στα μάτια και του προκάλεσε έντονη δυσφορία, καθώς και διάφορες ενοχλήσεις από το νερό, τις εναλλαγές θερμοκρασίας  του,  ακόμα και από την υφή του σαπουνιού. 

Μερικά tips προκειμένου να βοηθήσετε την εμπειρία αυτήν να γίνει πιο ευχάριστη είναι τα ακόλουθα:

  • Για αρχή, θα ήταν βοηθητικό να προετοιμάσετε το παιδί πως, μετά το παιχνίδι του, θα έρθει η ώρα που θα κάνει μπάνιο. Η διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να ρυθμιστεί με ένα χρονόμετρο ή μια κλεψύδρα, προκειμένου να έχει ακουστική ή οπτική υπενθύμιση. Σε ορισμένα παιδιά λειτουργεί πολύ βοηθητικά και ένα ημερήσιο οπτικοποιημένο πρόγραμμα που, στο τέλος της ημέρας, θα έχει την φωτογραφία από μια ντουζιέρα.
  • Σε περίπτωση που η αποφυγή της διαδικασίας του μπάνιου συμβαίνει λόγω μιας τραυματικής εμπειρίας, μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί να τρίψει μόνο του το κεφάλι του, προκειμένου να ελέγχει πόσο κοντά θα φτάσει το σαμπουάν στα μάτια του.
  • Επίσης, θα μπορούσατε να κάνετε ελκυστική την διαδικασία, αφήνοντας το παιδί να διαλέξει  μόνο του τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να πάτε παρέα στο super market και να μυρίσετε διάφορα σαμπουάν και αφρόλουτρα, να βρείτε άλατα που μπαίνουν στην μπανιέρα και αλλάζουν χρώμα στο νερό ή σαπούνια που κάνουν πολύ σαπουνάδα.
  • Τέλος, σε περίπτωση που το παιδί παραπονιέται πως το ενοχλεί η πίεση του νερού που πέφτει πάνω του από το τηλέφωνο, γεμίστε απλώς την μπανιέρα, ρίξτε μέσα τα αγαπημένα του παιχνίδια και αρχίστε να απολαμβάνετε το παιχνίδι στο νερό. Μόλις το παιδί ξεχαστεί και αρχίσει να παίζει, τότε εσείς, με μία κανάτα, αρχίστε να το λούζετε, ξεκινώντας από το σώμα του και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς το κεφάλι του. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πέσει το νερό στο πρόσωπο του και τα μάτια του.

Μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό και δύσκολο να μην θέλει το παιδί σας να κάνει μπάνιο, αλλά καλό θα ήταν να μην προβάλετε επάνω του τον εκνευρισμό και τον θυμό σας. Απεναντίας, θα ήταν χρήσιμο και βοηθητικό για εσάς να προσπαθήσετε να καταλάβετε ποια ακριβώς είναι η αιτία που το οδηγεί να έχει αυτή την άρνηση. Μόνο τότε θα μπορέσετε να το βοηθήσετε, μετατρέποντας αυτή την εμπειρία στην πιο διασκεδαστική στιγμή της βραδιάς.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”