Γιατί οι φίλες μου είναι πιο όμορφες από εμένα;

Τα παιδιά, τη σημερινή εποχή, είναι εκτεθειμένα σε εικόνες φυσικής τελειότητας. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η καθοδήγησή τους από τους ενήλικες, καθώς μπορούν, πολύ εύκολα, να πιστέψουν πως δεν φτάνουν τα ιδανικά πρότυπα της κοινωνίας μας και επομένως, να νιώσουν πως έχουν αποτύχει. Παρακάτω αναλύονται ορισμένοι τρόποι αντιστάθμισης σχετικών μηνυμάτων.

Αρχικά, οι ενήλικες, πολύ συχνά, έχουν την τάση να σχολιάζουν την εμφάνιση των παιδιών, και ιδίως των κοριτσιών. Αυτό τα οδηγεί στην πεποίθηση ότι η εμφάνιση είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Επίσης, σε περίπτωση που το παιδί σας ήταν παρών τη στιγμή που κριτικάρατε τον εαυτό σας, είναι αρκετά πιθανό να ενστερνιστεί αυτή την άποψη και να την χρησιμοποιεί και στον εαυτό του.

Οι γονείς νιώθουν απογοήτευση και πανικοβάλλονται όταν ακούν τα παιδιά τους να εκφράζονται αρνητικά για τον εαυτό τους. Ένας ακόμη λόγος έντονης ανησυχίας τους είναι οι ιστορίες που προβάλλονται στη δημοσιότητα, σχετικά με την εικόνα του σώματος και την επιρροή τους στα παιδιά όλων των ηλικιών. Όλα τα παραπάνω, πιθανόν να σας προβληματίζουν και να σας οδηγούν στη σκέψη πως αν πείτε κάτι λάθος, θα κάνετε το παιδί σας να νιώσει πολύ άσχημα για την εικόνα του.

Εάν, λοιπόν, συμβεί κάποιο γεγονός αντίστοιχο με τα προαναφερθέντα, πλησιάστε το παιδί σας και προσπαθήστε να ανακαλύψετε το λόγο που σκέφτεται με αυτό τον τρόπο και αν συγκρίνει τον εαυτό του με κάποιο άλλο πρόσωπο. Έπειτα, μπορείτε να του ζητήσετε να βρει τρία χαρακτηριστικά που του αρέσουν πάνω του και, στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο για εσάς.

Επιπλέον, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να αναδείξετε άλλα χαρακτηριστικά του παιδιού. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στη μοναδικότητά του και να αναφερθείτε στα πράγματα που μπορεί να κάνει και όχι στο πώς μοιάζει. Σημαντικό, όμως, είναι να αποφεύγονται τα σχόλια για το δικό σας σώμα ή των άλλων ή ακόμα και για τα κιλά τους.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για το υγιές σώμα και τα παιδιά να είναι σε θέση να φιλτράρουν τα μηνύματα που δέχονται. Συνήθως, έχουν πρότυπα ενήλικες και αδυνατούν να κατανοήσουν πως το σώμα τους δε μπορεί να μοιάζει με αυτό των ενηλίκων.

Τέλος, καλό είναι να είστε επιεικείς και οι ίδιοι με τον εαυτό σας, και ιδιαίτερα μπροστά στα παιδιά. Μην κρίνετε την εμφάνισή σας ή τα κιλά σας, αλλά προσπαθήστε να μιλάτε θετικά.

Να μην ξεχνάμε πως οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα μάθουν τα παιδιά να εκτιμούν τον εαυτό τους για την προσωπικότητά τους και όχι για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Λεμονιά Στοϊδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”