Επιλεκτικοί με το φαγητό ή κάτι παραπάνω;

Η επιλεκτικότητα στο φαγητό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, όταν η επιλεκτικότητα γίνεται πιο έντονη και εμποδίζει την ανάπτυξη και την ευεξία του παιδιού, μπορεί να απαιτείται μια εξειδικευμένη προσέγγιση, όπως η λογοθεραπεία σίτισης. 

Τι είναι η Λογοθεραπεία Σίτισης;

Η λογοθεραπεία σίτισης είναι ένας κλάδος της λογοθεραπείας, που επικεντρώνεται σε θέματα σίτισης και κατάποσης. Οι λογοθεραπευτές δουλεύουν με παιδιά και ενήλικες που έχουν δυσκολίες στη σίτιση, όπως είναι η επιλεκτικότητα στο φαγητό, δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) ή ακόμα και προβλήματα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάσησης και κατάποσης.

Αιτίες Επιλεκτικότητας στο Φαγητό

Η επιλεκτικότητα μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Αισθητηριακά Ζητήματα: Πολλά άτομα με αισθητηριακές διαταραχές (όπως είναι οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές), μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υφή, τη γεύση, τη μυρωδιά ή την όψη των τροφών.

2. Ιατρικά Ζητήματα: Καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι τροφικές αλλεργίες ή οι δυσκολίες κατάποσης, μπορούν να κάνουν το φαγητό μια δυσάρεστη εμπειρία.

3. Αναπτυξιακές Καθυστερήσεις: Τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις, μπορεί να έχουν δυσκολίες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σίτισης, όπως η μάσηση και η κατάποση.

4. Συμπεριφορικές Παράμετροι: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αρνητικές εμπειρίες με κάποια φαγητά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αποφυγή κατανάλωσης αυτών των τροφών ή άλλων γευμάτων.

Πώς η Λογοθεραπεία Σίτισης μπορεί να Βοηθήσει;

Οι λογοθεραπευτές σίτισης χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και στρατηγικές, για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να αναπτύξουν υγιείς διατροφικές συνήθειες και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στη σίτιση.

1. Αξιολόγηση: Η διαδικασία ξεκινά με μια αξιολόγηση των αναγκών του ατόμου, που περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, την παρατήρησή του και την αξιολόγηση των αισθητηριακών και κινητικών δεξιοτήτων.

2. Εκπαίδευση: Οι γονείς ή οι φροντιστές, εκπαιδεύονται σχετικά με τις τεχνικές σίτισης και τους τρόπους υποστήριξης στο σπίτι. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πληροφορίες για την προετοιμασία και την παρουσίαση των τροφών, καθώς και στρατηγικές για τη μείωση του άγχους κατά τη σίτιση.

3. Αισθητηριακή Ενσωμάτωση: Για τα άτομα με αισθητηριακά ζητήματα, οι λογοθεραπευτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν τεχνικές αισθητηριακής ενσωμάτωσης, για να τα βοηθήσουν να εξοικειωθούν με διάφορες υφές και γεύσεις τροφών (Αισθητηριακή Ολοκλήρωση).

4. Βήμα-Βήμα Εισαγωγή Νέων Τροφών: Οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια προσέγγιση βήμα-βήμα για την εισαγωγή νέων τροφών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη σταδιακή εξοικείωση με το φαγητό, μέσω της οπτικής επαφής, της όσφρησης, της αφής και, τέλος, της γεύσης.

5. Δεξιότητες Μάσησης και Κατάποσης: Για παιδιά ή ενήλικες με αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή δυσκολίες μάσησης και κατάποσης, οι λογοθεραπευτές δουλεύουν για να ενισχύσουν τις κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη σωστή σίτιση.

6. Θεραπεία μέσω Παιχνιδιού: Τα παιδιά, συχνά, ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία που περιλαμβάνει παιχνίδι. Οι λογοθεραπευτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν παιχνίδια και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τροφές, για να κάνουν τη διαδικασία πιο διασκεδαστική και λιγότερο αγχωτική.

Συμπερασματικά,  η επιλεκτικότητα στο φαγητό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προτίμηση. Όταν η επιλεκτικότητα επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του ατόμου, η λογοθεραπεία σίτισης μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Μέσω μιας συνδυασμένης προσέγγισης αξιολόγησης, εκπαίδευσης και αισθητηριακής ενσωμάτωσης, οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθούν υγιείς διατροφικές συνήθειες και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στη σίτιση.

Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της επιλεκτικότητας στο φαγητό είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας του ατόμου, βοηθώντας το να αναπτύξει μια θετική σχέση με το φαγητό, που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Συμβουλές 

  • Απολαύστε με ηρεμία τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Ανακαλύψτε τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να δοκιμάζουν άφοβα νέα τρόφιμα. 
  • Αναγνωρίστε την δυσλειτουργία της αισθητηριακής επεξεργασίας.
  • Βοηθήστε τα αγχώδη με το φαγητό άτομα, να αναπτύξουν μια πιο θετική σχέση με τα τρόφιμα.

Συμβουλές προς γονείς

  • Επειδή, ως γονείς, είμαστε το επίκεντρο, όσον αφορά την επιτυχία του γεύματος, ας ανταποκριθούμε με ενθάρρυνση, καινοτομία, διασκέδαση και χωρίς καμία πίεση.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”