Ανυπόμονο Παιδί - Τούφας Κωνσταντίνος

Ανυπόμονο Παιδί

Η υπομονή είναι αρετή! Αλλά, επίσης, είναι και μια πρόκληση! Η καθυστέρηση της εκπλήρωσης μιας επιθυμίας, απαιτεί σκέψη και σχεδιασμό που εκτελούνται στα ανώτερα μέρη του εγκεφάλου. Χρειάζεται να έχουμε κατανοήσει την αιτία και τη σχέση που συνδέει την αιτία με το αποτέλεσμα, για να μάθουμε να περιμένουμε. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί, μέχρι τα 5 του, δεν έχει αποκτήσει ακόμη αυτήν τη δεξιότητα. Ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας, συχνά, φλερτάρουμε με την καθυστέρηση μιας ευχαρίστησης.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, οι ανάγκες του καλύπτονταν αμέσως, καθώς οι γονείς ανταποκρινόταν στο κλάμα του. Τώρα το παιδί, πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο δεδομένο, ώστε η συνεχής απαίτησή του για άμεση ικανοποίηση και η έλλειψη υπομονής του, να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Πριν πάτε στην παιδική χαρά, προετοιμάστε το παιδί ότι θα χρειαστεί να περιμένει για να ανεβεί στην τσουλήθρα. Προσπαθήστε να μεταφέρετε άλλου την προσοχή του, αν αυτό επιμένει να ανεβεί στην κούνια, ενώ κάποιο άλλο παιδί βρίσκεται πάνω της. Σε αυτήν την ηλικία, είναι εύκολο το ενδιαφέρον του να κατευθυνθεί.

Στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο για να ορίσετε το χρονικό περιθώριο που πρέπει να περιμένει και όση ώρα περιμένει, ζητήστε από το παιδί να μαζέψει το δωμάτιό του, να τραγουδήσει ένα τραγούδι ή να σκεφτεί που θέλει να πάτε βόλτα αργότερα. Ενημερώστε το παιδί για τον χρόνο που απομένει και ενθαρρύνετέ το για την προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι εκείνη την ώρα. Επίσης, μπορείτε να του υπενθυμίσετε ποσό καλά τα κατάφερε την προηγούμενη φορά που χρειάστηκε να περιμένει.

Όταν θα καταφέρει να διατηρήσει την υπομονή του για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε, επαινέστε αυτήν την προσπάθεια και συζητήστε για το πώς τα κατάφερε. Τα παιδιά είναι ικανά να περιμένουν για μικρό χρονικό διάστημα. Για να αυξήσουμε τον χρόνο, χρειάζεται να το κάνουμε σταδιακά, γιατί αν το παιδί περιμένει πολλή ώρα, μπορεί να απελπιστεί και να νιώσει απόρριψη.

Τα παιδιά που μπορούν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και καταφέρνουν να περιμένουν, μαθαίνουν να κάνουν πιο σωστές επιλογές στην ενήλικη ζωή τους και να έχουν, έτσι, λιγότερες αποτυχίες.

About Author

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια